Weidevogelroute

Weidevogelroute (30 km)

Kaart Weidevogelroute
Klik op het kaartje voor een vergroting!


Agrarische Natuurvereniging Meervogel heeft in 2017 een weidevogelroute uitgezet. De route voert door 4 gemeenten, te weten:

• gemeente Loppersum
• gemeente Ten Boer
• gemeente Slochteren
• gemeente Appingedam

De leden van Meervogel, allen agrariërs, trekken zich het lot van de weidevogels aan. De vogels hebben het moeilijk, door allerlei veranderende omstandigheden in hun leefgebied. De Meervogel-boeren passen hun manier van werken aan met oog op de vogelstand. Zij maaien hun landerijen bijvoorbeeld later dan anderen, of volgen een ander bemestingsplan. Doel hiervan is de omstandigheden voor de vogels dusdanig te verbeteren, dat de nestkansen toenemen, maar ook dat ze hun kuikens werkelijk kunnen grootbrengen.

Dat de vogels ons aan het hart gaan willen we graag laten zien aan het publiek, vogelliefhebbers, fietsers, wandelaars en anderen die zich interesseren voor het Groninger platteland. De route toont verschillende aspecten van de landbouw, weidevogels en ganzen in dit gebied. Tien verschillende informatiepanelen geven achtergrondinformatie die helpen bij rondkijken en observeren. Op elk paneel staat een routekaartje met de plaats waar u zich bevindt. Tevens worden horecapunten aangegeven. Bij VVV’s is een routebeschrijving gratis verkrijgbaar.

De Weidevogelroute is mede tot stand gekomen door:

Agrarische Natuurvereniging Meervogel; www.meervogel.nl

Angela Rijnen, tekst en redactie; www.angelarijnen.nl

Rimar fotografie; fotografie en dienstverlening Wirdum Eemsdelta; www.eemsdelta.groningen.nl

Mini-camping Wildemansheerd, rustpunt; www.wildemansheerd.nl

Creathor Hoogezand; www.creathor.nl

Loket Leefbaarheid: www.loketleefbaarheid.nl

Peter Zweep; natuur- en weidevogelfoto’s

Fam. Muilwijk; rustpunt